The Beijing Project

During the month of May I, Toos van Holstein, am artist in residence in the NY Arts Gallery Beijing in China. In this time I want to create in one of the big spaces of the gallery an exhibition of oil paintings of my hand. But as a part of the exhibition I also want to cooperate with several Chinese artists in creating a symbiosis between the Chinese modern art and the Western modern art. For this I have available 8 banners of 6 meter length on which already parts of paintings of mine have been printed. On these banners I want to work with the other artists in changing them in new art works that will hang down from the high ceiling in the gallery space.

About me

dinsdag 27 mei 2008



Mijn levensgezel zegt altijd “als je ’t groot maakt of veel blijkt het ineens kunst te zijn”. Zet bijvoorbeeld één lege melkfles in een grote, lege fabriekshal, dan heeft iemand die fles gewoon vergeten. Maar zet je er 5000 van die flessen neer, dan ineens is het een installatie en dus kunst, als je er ten minste nog een ingewikkeld verhaal bij vertelt over de veranderende lichtinval in de loop van de dag en de invloed die de flessen hebben op de lichtweerkaatsing, bla, bla, bla, enz.
Maak je een goed lijkend beeld van een naakte zittende baby op ware grootte, dan zal men zeggen ‘leuk’. Maar maak je het zes meter hoog en staat ’t op de Biënnale van Venetië, dan ineens is iedereen onder de indruk en is het echte kunst. Persoonlijk denk ik daarbij eerder aan het verhaal van Andersen over de kleren van de keizer, vooral gezien de naaktheid van de baby.

Deze truc werd in de Westerse moderne kunstwereld al veelvuldig toegepast, dus is ’t logisch dat we ‘m ook hier tegen komen. Het leek me wel interessant daarvan een paar uitingen te tonen. De melkfles is dan wel vervangen door een bepaald beeldje maar lekker vaak te herhalen, de baby is vervangen door een zeer vergrootte metalen cilinder van het type medicijncapsule zoals dat over de hele wereld wordt geslikt, iemand heeft een grote pannenzaak volledig leeg gekocht en weer een ander is lekker gaan kleien met héééél grote klonten klei om er andere grote klonten klei van te maken. Je kunt natuurlijk ook een paar bloederige wc-potten neerzetten met portretten van Tweede Wereldoorlog-figuren of een rotstuin installeren met grote stukken glinsterend blik, precies nagemaakt naar echte rotsblokken. De moderne kunstwereld in Peking is dus druk bezig met een installatie-inhaalslag. En ach, hier hebben ze ook keizers gehad! Logisch dus dat de Duitse kunstgoeroe Joseph Beuys aan Mao de moderne kunst moet uitleggen (laatste foto).